ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

- ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ


Οι παρακάτω «τεχνικές» συμβουλές μπορούν να θεωρηθούν σαν συμπληρωματικές πληροφορίες για τα παιδιά, στις οδηγίες που δίνουν γονείς, καθηγητές, γιατροί.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Κατά τη διαδρομή με το πούλμαν, καλό είναι να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος, τουλάχιστον όταν χαλαρώνετε ή σκοπεύετε να κοιμηθείτε.
Μην στέκεστε όρθιοι στο διάδρομο χωρίς λόγο. Αν θέλετε να αλλάξετε κάθισμα, κατά τη μετακίνησή σας να πιάνεστε κάθε φορά από κάπου (πχ άλλα καθίσματα, ραφιέρα κλπ).

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι στο ξενοδοχείο, προέρχονται από σεισμό ή πυρκαιά.

ΣΕΙΣΜΟΣ
Στο σεισμό, εφαρμόζετε όσα έχετε μάθει σχετικά.
Υπενθυμίζουμε, ότι όταν έχει αρχίσει ο σεισμός, να μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ και γενικά να μην προσπαθήσετε να μετακινηθείτε παρά μόνο όσο χρειάζεται για να καταφύγετε στο ασφαλέστερο σημείο του χώρου που βρίσκεστε (γωνίες, αψίδες, βαριά έπιπλα κλπ), και να είστε μακριά από πολυελαίους, τζάμια κλπ.  
Ακόμα και να είστε στη ρεσεψιόν μην τρέξετε έξω, καθώς κινδυνεύετε από αντικείμενα, σοβάδες, τζάμια κλπ που μπορεί να πέσουν από την πρόσοψη ή μπαλκόνια του κτηρίου, καθώς θα βγαίνετε.

Αν υπάρχει βαρύ και φαρδύ έπιπλο κοντά σας με αρκετό χώρο, μπείτε από κάτω αν είναι δυνατόν. Αλλιώς βρείτε ένα συμπαγές έπιπλο και κουλουριαστείτε δίπλα του (σε εμβρυακή στάση), με τα χέρια χιαστί στα πλάγια του κεφαλιού σας (δηλαδή με τις παλάμες προς τα έξω). Ετσι προστατεύετε καλύτερα το πρόσωπο, αλλά και τα χέρια σας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Ο κίνδυνος από πυρκαιά είναι περισσότερο κίνδυνος ασφυξίας από τον καπνό, παρά  εγκαυμάτων από τις φλόγες, καθώς μάλιστα τα περισσότερα συνθετικά αντικείμενα (μοκέτες, κουρτίνες κλπ) εκλύουν δηλητηριώδη αέρια κατά την καύση τους.
Κατ’ αρχήν, όταν πάτε στο δωμάτιό σας για πρώτη φορά, εντοπίστε την ή τις εξόδους κινδύνου στον όροφό σας.
Συνήθως είναι η σκάλα, αλλά στα νεώτερα ξενοδοχεία που η κίνηση γίνεται κυρίως με τα ασανσέρ, μπορεί η σκάλα να μην είναι εμφανής και να κρύβεται πίσω από κάποια πόρτα, με την ένδειξη ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ή κάποια εικόνα διαφυγής (με πράσινο χρώμα).



Αν υπάρχει λίγος καπνός στον διάδρομο, επικοινωνείστε με τους συνοδούς ή τη ρεσεψιόν και κατεβείτε στη ρεσεψιόν. Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ.
Αν ο καπνός είναι πυκνός, ή δείτε φλόγες, επιστρέψτε στο δωμάτιο, κλείστε την πόρτα, βάλτε μία βρεγμένη πετσέτα στην χαραμάδα στο πάτωμα και στη συνέχεια επικοινωνείστε.
Ανοίξτε το παράθυρο για αερισμό, και κλείστε στον κλιματισμό αν δείτε να βγαίνει καπνός από τα στόμια. (Μην έχετε παράθυρο και πόρτα ταυτόχρονα ανοικτά, μπορεί η φωτιά να αναζωπυρωθεί).

Αν πρέπει να βγείτε από το δωμάτιο και υπάρχει καπνός, βάλτε μια βρεγμένη πετσέτα στη μύτη και στόμα και δέστε την πίσω, ώστε να έχετε τα χέρια ελεύθερα.
Αν υπάρχουν και φλόγες, ντυθείτε αποφεύγοντας τα συνθετικά ρούχα (προτιμείστε τα μάλλινα), πηγαίνετε στο ντούζ, βραχείτε ολόκληροι και μετά βγείτε από το δωμάτιο.
Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα που φορά κάποιος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να σκεπαστεί με κουβέρτα, χοντρή κουρτίνα κλπ, στην ανάγκη να κυλιστεί στο πάτωμα, αλλά ποτέ να μην τρέξει, ή να προσπαθείσετε να σβήσετε τις φλόγες «ανεμίζοντάς» τες.
Τα εγκαύματα, θερμικά ή χημικά, θέλουν αμέσως ξέπλυμα με άφθονο κρύο νερό.

Επίσης, αν υπάρχουν «ξεχαρβαλωμένες» πρίζες στο δωμάτιο, ή φθαρμένα καλώδια συσκευών, ζητείστε άλλο δωμάτιο ή την επισκευή τους.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ


Θα περπατούσατε διαβάζοντας ένα βιβλίο? Και όμως η ανταλλαγή μηνυμάτων (texting) απασχολεί πολύ περισσότερο τον εγκέφαλο!

Περνάτε από τις διαβάσεις πεζών, αλλά προσέχετε το ίδιο σαν να μην υπήρχαν. Ακόμα και όταν περνάτε με πράσινο φανάρι πεζού, ελέγξτε ότι τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει πριν διασχίσετε τη διάβαση.

Μια καλή συνήθεια είναι να κοιτάζετε πάντα και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ειδικά αν δεν πρόκειται για κεντρικό μονόδρομο.
Μην περνάτε πολύ κοντά πίσω από αυτοκίνητα (ιδίως μεγάλα), που ακούτε να δουλεύει η μηχανή τους.

Αποφεύγετε να κινείστε στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της ευθείας, πάνω στην οποία μπορεί να πέσει κάτι από τα μπαλκόνια των κτηρίων.

Αν περπατάτε σε επαρχιακό δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο, να  κινείστε στην αριστερή πλευρά, ώστε να αντικρίζετε τα αυτοκίνητα που περνάνε δίπλα σας.
Αν όμως υπάρχει τοίχος δίπλα στο δρόμο, να προτιμήσετε την πλευρά που υπάρχει χώρος διαφυγής.
Αποφεύγετε να κινείστε βράδυ σε επαρχιακό δρόμο, στην ανάγκη όμως να φοράτε τουλάχιστον ένα πολύ ανοιχτόχρωμο ρούχο, και ακόμα καλύτερα να έχετε μαζί σας φακό.

ΥΓΕΙΑ
Έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε πρόχειρα τα χέρια σας πριν το φαγητό, αν δεν είναι εύκολο να τα πλύνετε.
Προτιμάτε τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά, που τα ανοίγετε εσείς.
Αν θέλετε χυμό, προτιμείστε απλό χυμό και όχι ανάμικτο, ώστε να ελέγχετε καλύτερα τη γεύση του.
Μην αφήνετε εκτεθειμένη την οδοντόβουρτσά σας, εναλλακτικά χρησιμοποιείτε θήκη ή καπάκι.
Να ελέγχετε με τη ρεσεψιόν ότι το νερό από τον νιπτήρα πίνεται.

Σε χώρους με δυνατή μουσική, να εντοπίζετε τις θέσεις των εξόδων κινδύνου. 

Στο βιομηχανικό περιβάλλον επιβάλλεται σήμανση και προστασία, για θόρυβο πάνω από 85 db. Στα μπαρ, τα όρια αυτά συνήθως ξεπερνιούνται κατά πολύ.

Τα ηχομονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους αυτούς είναι πολλά και εύφλεκτα.
Με την ευκαιρία, η βλάβη στα αυτιά από δυνατούς ήχους (που δεν μας επιτρέπουν να συζητάμε άνετα), είναι συσσωρευτική.

Σε περίπτωση τσιμπίματος από έντομο, και ιδιαίτερα από μέλισσα ή σφήκα, να ενημερώσετε αμέσως τον συνοδό σας, ειδικά αν σας τσιμπίσει σε πρόσωπο / λαιμό.


                                                                                                Γ. Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου