ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

- ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ STUKA ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ


Στις 22/4/41, δέκα περίπου STUKAS της I/St.G2 (1η Σμηναρχία, 2η Πτέρυγα) έκαναν επιδρομή στον κόλπο της Αντίκυρας, βομβαρδίζοντας και βυθίζοντας τα περισσότερα  από τα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή.
Ένα STUKA, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση στην περιοχή του Αγ. Μηνά, στον κόλπο της Ιτέας.
Το αεροσκάφος αργότερα ανατινάχθηκε, για την ανάκτηση του αλουμινίου.
Τη δεκαετία του 1990, οι Γ. Μεταξάς και Γ. Ορφανός εντόπισαν σε μικρό βάθος στη θάλασσα μερικά εξαρτήματα του STUKA, τα οποία καθάρισαν και φύλαξαν, ενώ το 2012 τα παρέδωσαν στην κοινότητα της Αντίκυρας, για να τα εκθέσει σε προθήκη στον χώρο του Φάρου του λιμανιού της.
Ενδέχεται, ο κινητήρας του STUKA ή άλλα μεγάλα εξαρτήματα να έχουν κυλίσει σε μεγαλύτερο βάθος, εξαιτίας της έντονης κλίσης του πυθμένα.


H παρακάτω πινακίδα έχει τοποθετηθεί στην προθήκη των εξαρτημάτων του STUKA, στον Φάρο της Αντίκυρας:

"RUDERMASCHINE από JUNKERS 87 STUKA
Στις 22 Απριλίου 1941 (δεύτερη ημέρα του Πάσχα), μια ομάδα από 10 περίπου STUKA βομβάρδισε στο λιμάνι της Αντίκυρας τρία πλοία που ελλιμενίζονταν, το νοσοκομειακό ΣΩΚΡΑΤΗΣ, και τα δεξαμενόπλοια ΘΕΟΔΩΡΑ και THEODOL .
Από τον βομβαρδισμό βυθίστηκαν τελικά και τα τρία πλοία με αρκετούς νεκρούς, αλλά καθώς κάποια διάθεταν βασικό αντιαεροπορικό εξοπλισμό, κατάφεραν να χτυπήσουν ένα STUKA, που έκανε προσθαλάσσωση στα ρηχά κοντά στον σημερινό οικισμό του Αγ. Μηνά στην Ιτέα.
Το αεροπλάνο αργότερα διαλύθηκε για την ανάκτηση των υλικών του, κυρίως του αλουμινίου.
Στη δεκαετία του 1990, οι Γ. Ορφανός και Γ. Μεταξάς βρήκαν και ανέσυραν το RUDERMASCHINE του STUKA, που εκτίθεται.
Η συσκευή αυτή, κατασκευής SIEMENS, ήταν ένας ηλεκτρο-υδραυλικός σερβομηχανισμός με γυροσκόπιο, και χρησίμευε σαν αυτόματος πιλότος για τη διατήρηση σταθερής πορείας του αεροσκάφους, με επενέργεια επάνω στο κατακόρυφο πηδάλιό του. 
Μαζί βρέθηκαν και εκτίθενται το γυροσκόπιο του RUDERMASCHINE, ένας φορέας βόμβας 50 kg και κάποιοι δευτερεύοντες πίνακες οργάνων του αεροσκάφους."





H βιτρίνα στον Φάρο της Αντίκυρας με κάποια από τα εξαρτήματα του Stuka.



 Ο κόλπος της Αντίκυρας δεξιά, και της Ιτέας αριστερά

Γ. Μεταξάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου